Skip to main content

Ett svenskt webbhotell med support i världsklass

Flytta ett domännamn från en annan registrar

Att byta registrar och flytta ett domännamn från en registrar till en annan kan verka som en komplicerad process, men det behöver inte vara så svårt. Oavsett om du letar efter bättre priser, förbättrad kundsupport eller helt enkelt en registrar som bättre passar dina behov, kan du följa några enkla steg för att flytta ditt domännamn.

I denna artikel kommer vi förklara vad som krävs för att flytta de vanligaste toppdomänerna. Vi kommer att gå igenom de viktigaste punkterna som du behöver veta innan du börjar processen, inklusive att säkerställa att din domän är redo för flytt, att få en autentiseringskod från din nuvarande registrar och att påbörja flytten till din nya registrar.

Allmänt om hur man flyttar ett domännamn

 • Kontrollera att din domän är tillräckligt gammal för att kunna flyttas då vissa domännamn har en tidsgräns för när det tidigast kan ske, oftast efter att de har varit registrerade i minst 60 dagar. I vissa fall kan det även gälla efter att domännamnet förnyats en period.
 • Kontrollera att ditt domännamn inte är låst för flytt. Du kan vanligtvis kontrollera detta genom att logga in på ditt konto hos din nuvarande domänregistrar.
 • Skaffa en autentiseringskod, även kallad “auth key” eller “EPP-kod”. Detta är en unik kod som används för att bekräfta ägandeskapet av domänen och används för att genomföra överföringen. Observera att vissa toppdomäner inte kräver en autentiseringskod utan använder andra metoder, som till exempel e-post, för att verifiera.
 • Logga in på ditt nya domänregistreringskonto och påbörja flytten. Du kan behöva ange autentiseringskoden och betala en flyttavgift.
 • Godkänn flyttbegäran. En del toppdomäner kräver bekräftelse via e-post.
 • Vänta på att flytten slutförs. Beroende på toppdomän kan det ta några timmar till några arbetsdagar dagar att slutföra flytten.

Hur flyttar jag de vanligaste domännamnen från en annan registrar?

Hur flyttar jag .se- och .nu-domäner?

 • För att påbörja en flytt av domänen till en annan registrar måste du först ta fram en autentiseringskod, även kallad “auth key” eller “EPP-kod“. Koden får du fram hos din nuvarande registrar.
 • Gå till din nya leverantör och skriv in ditt domännamn och ange sedan autentiseringskoden.
 • Är alla uppgifter rätt så kommer flytten genomföras på några minuter.

Hur flyttar jag .com-, .net- eller -info-domäner?

 • Kontrollera att din domän är tillräckligt gammal för att kunna flyttas eller inte nyligen har förnyats. Det finns en spärr på 60 dagar efter registrering och förnyelse som gör så att du inte kan flytta domänen.
 • Kontrollera att ditt domännamn inte är låst för flytt. Du kan vanligtvis kontrollera detta genom att logga in på ditt konto hos din nuvarande domänregistrar.
 • Ta fram autentiseringskoden, även kallad “auth key” eller “EPP-kod“. Detta är en unik kod som används för att bekräfta ägandeskapet av domänen och används för att genomföra överföringen.
 • Gå till din nya leverantör och skriv in ditt domännamn och ange sedan autentiseringskoden. Observera att domänen kommer att förnyas en period vid flytt och fakturan måste först betalas innan flytten påbörjas.
 • Godkänn flyttbegäran via e-post vilket krävs för .com, .net, .org, och .info.
Läs gärna om vår flytthälp som du får av Admax när du flyttar till oss!

Vilka är dom vanligaste felen när man gör en domänflytt?

Felaktig autentiseringskod

Autentiseringskoder brukar vara väldigt avancerade så det rekommenderas att du kopierar och klistrar in koden istället för att skriva av den förhand för att minska risken av att skriva en felaktigt autentiseringskod.

Domännamnet är låst

Glöm inte att se till ditt domännamn behöver vara upplåst för att kunna flytta din domän, i det fall då din domän är låst och du försöker flytta den så kommer flytten att misslyckas.

Felaktig information

Om informationen om din domän inte är korrekt kan det orsaka problem när du försöker flytta den. Det är viktigt att dubbelkolla att ägaruppgifterna och annan relevant information är korrekt innan du genomför en domänflytt.

Vanliga frågor och svar om domänflytt

Kostar det något att flytta ett domännamn till en annan registrar?

För en del toppdomäner kostar det, andra inte. Som ett exempel förnyas en .com-domän en ytterligare period när den flyttas och det måste man betala för.

Är jag fortarande ägare av domänen när jag byter registrar?

När ett domännamn byter registrar ändras inte ägarkontakten.

Kan vem som helst flytta ett domännamn?

Nej, bara den som är registrerad ägare till domännamnet, eller den som har tillgång till domänens lösenord (auth key, epp-kod) kan flytta domännamnet.

Vad händer med min webbplats och e-post under en flytt av domännamn?

I normalfallet ska ingenting hända, en flytt ska inte påverka tillgängligheten för vare sig din hemsida eller tillgången till e-post under domännamnet. Om du däremot samtidigt byter inställningarna för DNS (namnservrar) så kan det uppstå en kortare driftstörning. Du bör därför inte byta registrar och DNS-inställningar samtidigt.

Övrig information om domännamn

Observera att en flytt kan variera något beroende på vilken domänregistrar du använder och vilken domänändelse (exempelvis beroende på om det är en .se, .eu, .com) som du försöker flytta. Det är därför bäst att kontrollera med din nuvarande och nya domänregistrerar för specifika instruktioner om hur du flyttar ditt domännamn.

I vår kunskapsdatabas finns några guider hur man genomför en flytt för olika toppdomäner.
Dela gärna våra artiklar :)