Skip to main content

Ett svenskt webbhotell med support i världsklass

Hitta ditt domännamn med hjälp av AI

Att hitta det perfekta domännamnet för din webbplats kan vara en utmaning. Ett bra domännamn är en viktig del av din online-närvaro eftersom det är vad människor kommer att känna igen dig som på webben. Det är också en viktig del av din varumärkesstrategi och kan hjälpa till att skapa en stark och professionell webbplats.

Men hur hittar man det perfekta domännamnet? I denna guide kommer vi att gå igenom några steg för att hjälpa dig att hitta rätt domännamn för din webbplats med hjälp av AI. Vi kommer att prata om hur du definierar syftet med din webbplats, gör en brainstorming för att hitta relevanta ord och fraser, kontrollerar tillgängligheten på domännamn och väljer din domän. Med dessa tips och tricks kommer du att kunna hitta det perfekta domännamnet för din hemsida på nolltid!

Vad ska man ha för grundtankar för att hitta det perfekta domännamnet?

Att hitta det optimala domännamnet kan vara en utmaning, men genom att använda följande tips kan du öka dina chanser att hitta ett bra namn för din webbplats:

  • Var unik: Försök att hitta ett domännamn som är unikt och lätt att komma ihåg. Detta kan hjälpa dig att sticka ut från konkurrenterna och göra det lättare för människor att komma ihåg din webbplats.
  • Fokusera på din nisch: Om din webbplats handlar om en viss nisch eller bransch, försök att inkludera relevanta nyckelord i ditt domännamn. Detta kan hjälpa sökmotorer att förstå vad din webbplats handlar om och göra det lättare för människor att hitta dig när de söker efter relaterade termer.
  • Gör det enkelt att stava: Försök att välja ett domännamn som är lätt att stava och att uttala. Detta kan göra det lättare för människor att rekommendera din webbplats till andra och att dela din webbadress.
  • Tänk på framtiden: Försök att välja ett domännamn som kan växa och utvecklas med din verksamhet. Tänk på hur du vill använda din webbplats på lång sikt och försök att hitta ett domännamn som kan stödja dina framtida mål.
  • Undvik copyright och varumärkesintrång: Se till att ditt domännamn inte bryter mot någon annans varumärke eller upphovsrätt. Detta kan leda till rättsliga problem och skada ditt varumärke och din verksamhet på lång sikt.

Hur kan jag hitta det perfekta domännamnet med hjälp av AI?

Genom att vi ställer ett par enkla frågor till ChatGPT så kan vi enkelt få fram ett par exempel på domännamn som skulle kunna passa din verksamhet och nisch. Nu kanske du tänker att du inte jobbar med att sälja kläder, men detta är ett exempel hur lätt det är att få fram ett förslag med hjälp av ChatGPT.

Låt oss göra det lite mer komplicerat för AI att hitta alternativa domännamn

Vi kan även ställa till det lite mer för ChatGPT genom att be den att ta med ett specifikt ord som måste finnas med i domännamnet som jag letar efter exempelvis ”Karin”.

Låt oss be om 10 nya exempel på domännamn för min nya hemsida

Om vi inte är nöjda med domännamnet som AI ger oss kan vi alltid be den att ge oss 10 nya exempel.

Låt oss be om 10 nya exempel som inte har med åäö i namnet

Som du kan se i exemplet har vi fått tio nya exempel från ChatGPT som innehåller ordet ”Karin” i domänen, men namnet saknar åäö-tecken.

Nu är det dags att kolla om ditt AI-domännamn finns ledigt!

Nu har vi fått väldigt många bra förslag från ChatGPT, nu är det dags att kolla vilka av domänerna som är lediga. Det gör vi genom att välja att söka domänerna via en registrar. Du kan självklart välja vilken registrar du själv vill men vi använder så klart vår egen.

För att logga in på vårt domänsök så klicka >> HÄR

I rutan där det står ”Sök efter önskat domännamn” så skriver nu vi in något av de exempel som vi fått från ChatGPT tidigare.

Nu börjar vi att söka efter ett domännamnet

Jag tog nu ”karinsstil.se” och sökte på det i vårt domänsök, som ni ser finns samtliga toppdomäner lediga .se, .com, .nu med flera.

För att sedan registrera domännamnet så klickar vi bara på ”Registrera nytt domännamn” vi har valt att gå vidare med karinsstil.se.

Klicka på ”Gå vidare med beställningen”

Här är det viktigt att bara fylla i fältet personnummer/ organisationsnummer, är du ett utländskt företag som vill registrera en svensk toppdomän så krävs det ett VAT ID, det är däremot ingenting som svenska privatpersoner eller företag ska använda så vi lämnar det fältet tomt. Klicka sedan på >> Fortsätt.

Fyll i alla obligatoriska fält som är markerade med (*) klicka sedan på ”Slutför beställning!” Grattis! Du har nu lyckats registrerat ditt nya domännamn!

Kom ihåg att skynda dig att beställa ditt domännamn så fort som möjligt så att ingen annan hinner före dig!

Vanliga frågor om domännamn

Vad kostar en .se-domän?

Priset på .se domäner är olika beroende på registrar, men Admax säljer se-domäner just nu för 164 kr per år.

Vilka toppdomäner behöver jag?

.se – Toppdomänen för Sverige, används huvudsakligen av företag och privatpersoner som är verksamma i Sverige.
.com – En av de mest populära TLD:erna och är lämplig för alla typer av webbplatser, oavsett om det är en blogg, en webbutik eller ett företag.
.org – Främst avsett för ideella organisationer, men det kan också användas av företag och privatpersoner.
.net – Ursprungligen tänkt för nätverksorganisationer, men det används nu allmänt av många webbplatser.
.nu – Toppdomänen för Niue, men det används också som en alternativ TLD av många företag och privatpersoner.
.io – Ursprungligen avsett för Brittiska Indiska Oceanterritoriet, men har nu blivit populärt bland tech-startups och teknikföretag.

Finns det ytterligare TLD:er / toppdomäner?

Det finns också många andra TLD:er att välja mellan, som .info, .biz, .co, .tv, .me, .xyz och många fler. Valet av TLD beror på din webbplats syfte och målgrupp.

Hur bör jag tänka när jag ska köpa ett domännamn?

Att köpa ett domännamn är en viktig del av att skapa en webbplats. Här är några faktorer du bör tänka på när du köper ett domännamn:

Relevans: Försök att välja ett domännamn som är relevant för din webbplats och som beskriver vad din hemsida handlar om. Detta hjälper till att göra din webbplats lätt att hitta och ger också ett positivt intryck på dina besökare.

Enkelhet: Välj ett domännamn som är enkelt att stava och uttala. Ju enklare desto bättre, eftersom det gör det lättare för dina besökare att komma ihåg din webbplats.

Längd: Försök att hålla ditt domännamn kort och koncist, eftersom det också gör det lättare att komma ihåg. Vanligtvis är ett domännamn på 10-15 tecken det optimala, men det finns undantag.

SEO: Försök att inkludera relevanta sökord i ditt domännamn för att öka sökmotoroptimering (SEO). Detta kan hjälpa till att öka din synlighet på sökmotorer.

Hur mycket kostar andra toppdomäner?

Domännamn kan variera i pris beroende på TLD och efterfrågan. Försök att hitta ett pris som passar din budget men samtidigt ger dig den bästa möjliga kvaliteten.

Innebär det att alla domännamn som AI hittar är lediga domäner?

Nej! AI ger dig förslag på domäner, sen kan de vara så att de är upptagna, därför det är extra viktigt att använda ett domänsök för att se vilka domäner som finns tillgängliga.

Dela gärna våra artiklar :)