Skip to main content

Ett svenskt webbhotell med support i världsklass

Kort guide till SPF

SPF (Sender Policy Framework) är en e-postautentiseringsmetod som används för att hindra skräppost eller spoofade e-postmeddelanden från att komma igenom. SPF (Sender Policy Framework) är en teknik som används för att verifiera att en e-postmeddelande kommer från en tillförlitlig källa och inte är skräppost eller bedrägeri.

Här är en enkel guide för att sätta upp SPF för din domän

Identifiera vilken e-postserver du använder för att skicka e-post från din domän. Vanligtvis är det din e-postleverantörs server eller en egen server. Genom att logga in på din DNS-leverantör (vanligtvis samma som ditt webbhotell)

Hitta DNS-inställningarna för din domän och lägg till ett TXT-post. SPF-posten börjar med ”v=spf1” följt av ett uttalande om vilka IP-adresser eller IP-områden som är tillåtna att skicka e-post från din domän. Till exempel kan du använda ”v=spf1 ip4:123.45.67.89 ~all” för att tillåta IP-adressen 123.45.67.89 att skicka e-post från din domän.

Spara ändringarna och vänta på att DNS-posten ska spridas över internet.

Testa SPF-posten genom att använda SPF-testverktyg på nätet för att se om den är korrekt konfigurerad och fungerar som den ska.

Genom att sätta upp SPF på din domän kan du hjälpa till att minska risken för skräppost och spoofade e-postmeddelanden som skickas från din domän och dessutom hjälpa dig att inte hamna i skräpposten med ditt e-postmeddelande.

Använd ett SPF-verktyg

Ett SPF-verktyg kan användas för att kontrollera att en e-postadress är giltig och att den kommer från en tillförlitlig källa. Detta hjälper till att minska risken för skräppost och bedrägeri.

Börja med att besöka SPF Wizard – SPF Generator DNS tool

Your Domain: Här anger du ditt domännamn, (OBS! utan www).

Allow servers listed as MX to send email for this domain: Denna sätter du till Yes

Allow current IP address of the domain to send email for this domain: Denna sätter du till Yes

How strict should be the servers treating the emails?: Denna sätter du till SoftFail

Nu har du din SPF som behövs för att lägga in den på din DNS-panel

För att sätta upp en SPF-post för din domän behöver du kopiera TXT-posten enligt instruktionerna och lägga in den på din DNS-panel. Detta gör du genom att logga in på din DNS-leverantör (vanligtvis samma som ditt webbhotell) och gå till DNS-inställningarna för din domän. Där skapar du en ny TXT-post och klistrar in TXT-posten som du har kopierat från instruktionerna.

Det är viktigt att du klistrar in den exakta TXT-posten utan att ändra några delar av den. När du har lagt till TXT-posten, sparar du ändringarna och väntar på att de ska propagera över internet, vilket kan ta upp till 24 timmar. När SPF-posten har propagerat kommer din e-post att bli mer auktoriserad och mindre benägen att hamna i spamfiltret. Genom att sätta upp en SPF-post tar du ett viktigt steg mot att säkerställa att dina e-postmeddelanden når mottagaren på ett säkert sätt.

Vanliga frågor och svar om SPF

Vad händer om min domän inte har en SPF-post?

Om din domän inte har en SPF-post, kan e-postmottagare inte verifiera att e-postmeddelanden som påstås komma från din domän faktiskt kommer från en auktoriserad källa. Detta kan öka risken för att dina e-postmeddelanden hamnar i skräppostmappar eller avvisas helt av e-postmottagare. Det är därför viktigt att sätta upp en SPF-post för din domän.

Kan jag ha flera SPF-poster för samma domän?

Nej, du bör bara ha en SPF-post för varje domän. Om du har flera SPF-poster kan det orsaka problem med e-postleveransen och kan också orsaka att dina e-postmeddelanden avvisas av e-postmottagare.

Kan SPF förhindra alla former av spoofing av e-postmeddelanden?

Nej, SPF kan inte förhindra alla former av spoofing av e-postmeddelanden, men det kan minska risken för spoofing genom att verifiera att den avsändare som anges i e-postmeddelandet har rätt att använda den angivna domänen för att skicka e-post.

Vad händer om min SPF-post inte är korrekt konfigurerad?

Om din SPF-post inte är korrekt konfigurerad kan det orsaka problem med e-postleveransen, inklusive att dina e-postmeddelanden hamnar i skräppostmappar eller avvisas helt av e-postmottagare. Det är därför viktigt att testa din SPF-post för att se till att den är korrekt konfigurerad och fungerar som den ska. Du kan använda SPF-testverktyg på nätet för att testa din SPF-post.
Dela gärna våra artiklar :)